Ουρά ανέργων στο Ανόβερο της Γερμανίας το 1930
Άνεργοι στην Ελλάδα του 2011
Η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη μυρίζει πια έντονα δεκαετία του '30.
Και τότε όπως και σήμερα, η Ευρώπη ήταν σε βαθιά ύφεση μετά το κραχ του 1929 (ή στην περίπτωσή μας, του 2008).
Και τότε όπως και σήμερα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έστεκαν αμήχανοι και μοιραίοι μπροστά στα προβλήματα της εποχής.
Και τότε όπως και σήμερα, οι Μεγάλοι της Ευρώπης αντί να εφαρμόσουν πολιτικές ανάπτυξης, έμεναν ιδεοληπτικά προσηλωμένοι σε πολιτικές περιορισμού δαπανών και λιτότητας με αποτέλεσμα (και τότε όπως και τώρα...) την ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια.
Τότε, η Γερμανία ήταν μια χώρα με τεράστιο εξωτερικό χρέος, με πλουτοπαραγωγικές πηγές (βιομηχανική περιοχή του Ruhr) που de facto κατείχαν ξένες δυνάμεις (Βέλγιο, Γαλλία), που σε δόσεις πλήρωνε στους νικητές του Α' ΠΠ απίστευτα ποσά για "αποζημιώσεις", με φυσικό αποτέλεσμα την μειωμένη κυριαρχία, τον οικονομικό μαρασμό, την εξαθλίωση και την ανεργία.
Σήμερα, στο ρόλο της Γερμανίας του '30 είναι ολόκληρος ο Ευρωπαικός Νότος. Τεράστια μη βιώσιμα χρέη, ατέλειωτα τοκοχρεωλύσια, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, μείωση εθνικής κυριαρχίας, βαθιά ύφεση.
Τότε, όλη η Ευρώπη (νικητές και ηττημένοι) κλονίζονταν από μεγάλες κοινωνικές αναταραχές είτε στη Γερμανία, είτε στη Γαλλία, είτε στην Ισπανία.
Σήμερα, είναι νωρίς ακόμα για να μπορεί κανείς να διαγνώσει ποιές μορφές κοινωνικού εξτρεμισμού θα εμφανιστούν σε ένα περιβάλλον διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Όλοι όμως ξέρουν πως αργά η γρήγορα θα εμφανιστούν.
Τότε, η Γερμανία ανακάλυψε ένα ασήμαντο ανθρωπάκι με το όνομα Hitler και τον έκανε πανίσχυρο, γιατί αυτό το ασήμαντο ανθρωπάκι μπόρεσε να εφαρμόσει αυτά που όλοι οι μεγαλόσχημοι Ευρωπαίοι Ηγέτες δεν μπόρεσαν καν να σκεφτούν. Το ανθρωπάκι πράτοντας δυό απλά πράγματα κέρδισε έναν ολόκληρο λαό: Τόνωσε το αίσθημα περηφάνειας των Γερμανών το οποίο είχαν βλακωδώς καταρρακώσει οι Σύμμαχοι με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και έριξε τόνους κρατικό χρήμα στην αγορά σβήνοντας την οικονομική ύφεση και μειώνοντας δραστικά την ανεργία. Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι ίδιοι Ευρωπαίοι ηγέτες που δημιούργησαν με τις πολιτικές τους το Φαινόμενο Hitler, δεν διέγνωσαν ότι το φίδι που ανέθρεψαν με την μυωπική πολιτική τους, θα τους δάγκωνε πολύ σύντομα και πολύ άσχημα.
Αποτέλεσμα: Πόλεμος, εκατομμύρια νεκροί, τεράστιες καταστροφές, διαλυμένη Ευρώπη που μέσα σε λίγα χρόνια απέκτησε (υποδουλωμένη πλέον) δύο νέα αφεντικά - τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.
Σήμερα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιά θα είναι η συνέχεια. Και επειδή η ιστορία συνήθως δεν επαναλαμβάνεται, νέος Hitler δύσκολα θα εμφανιστεί. Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν νέο πόλεμο με εκατομμύρια θύματα. Έναν πόλεμο οικονομικό σαν αυτόν που ήδη διεξάγεται επάνω μας. Και κυρίως κανείς δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι το αποτέλεσμα θα είναι ταυτόσημο: Μια κατεστραμμένη Ευρώπη.
Στη "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" του C. Dickens, ο τοκογλύφος Σκρούτζ δέχθηκε το βράδυ των Χριστουγέννων την επίσκεψη τριών Φαντασμάτων. Το Φάντασμα των Χριστουγέννων που πέρασαν, το Φάντασμα των Χριστουγέννων του παρόντος και το Φάντασμα των Χριστουγέννων που έρχονται.
Από το πρώτο είδε το παρελθόν του και τα λάθη του.
Από το δεύτερο είδε την κατάσταση που έχει ο ίδιος δημιουργήσει
Από το τρίτο είδε το ζοφερό μέλλον που ερχόταν,
και ..... άλλαξε ζωή...
Οι σημερινοί Σκρούτζ της Ευρώπης, ας διαβάσουν ιστορία για να δούν το παρελθόν και τα λάθη τους, ας κατανοήσουν τη δυστυχία που μοιράζουν γύρω τους και ας καταλάβουν ότι αν δεν αλλάξουν μυαλά σύντομα, μας περιμένει όλους ένα πολύ ζοφερό μέλλον.
Είθε να τους επισκεφθεί το Φάντασμα των Χριστουγέννων!
Υ.Γ.: Για πρώτη φορά στη ζωή μου πέρα από το συνηθισμένο(!!) πια θέαμα ηλικιωμένων ανθρώπων που ψάχνουν στα πεταμένα της Λαικής για κανένα φαγώσιμο, είδα πια στην Αθήνα ηλικιωμένους Έλληνες (άνδρες και γυναίκες) με αξιοπρεπή εμφάνιση να ζητιανεύουν στα φανάρια πουλώντας χαρτομάντηλα! Δεν έχω σχόλιο............