Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Πάμε σαν άλλοτε στο μακρινό τ' ακρογιάλι....

Ναζιστικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει και πυρπολούν το Δίστομο (10-6-1944)

Κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής της χώρας, τα κατοχικά στρατεύματα εφάρμοζαν την εξής πολυδοκιμασμένη τακτική: 

Αν σε κάποια περιοχή δρούσαν αντιστασιακές ομάδες, αυτόματα οι κάτοικοι των γύρω χωριών θεωρούνταν εκ των προτέρων συνένοχοι για τα πλήγματα κατά των Γερμανικών δυνάμεων. Οι μέθοδοι "τιμωρίας των συνενόχων" και τα αποτελέσματά τους είναι γνωστά σε όλους μας. 

Η συνήθης διαδικασία προσέγγισης των χωριών ήταν η περικύκλωση από πάνοπλες ναζιστικές δυνάμεις (πάντα μαζί με τις συνοδεύουσες ελληνικές εθνικιστικές δοσιλογικές ομάδες), ακολουθούσε μια μικρή παρέλαση μέσα από τους δρόμους του χωρίου, κλήση για συγκέντρωση του πληθυσμού σε δημόσιο χώρο (πλατείες), έρευνα σπίτι-σπίτι για κατοίκους που τυχόν δεν προσήλθαν στις πλατείες και επί τόπου εκτέλεση όσων παρέμεναν στα σπίτια τους και στη συνέχεια κάψιμο του χωριού που αρκετές φορές συνοδεύονταν και από εκτέλεση των ανδρών κατοίκων του. 
Ιστορικοί αναφέρουν ότι ο αριθμός των Ελληνικών χωριών που υπέστησαν καταστροφές από τα ναζιστικά στρατεύματα με πάντα παρόμοιο τρόπο ανέρχεται από 500 ως 1000, ανάλογα με την πηγή.

Το Δόγμα πίσω από αυτές τις ενέργειες ήταν απλό: 
Με βάση την φασιστική αντίληψη της "συλλογικής ευθύνης" οι εκ προοιμίου "ένοχοι", δηλαδή οι κάτοικοι των χωριών, έπρεπε να τιμωρηθούν παραδειγματικά ώστε να μην τολμήσουν ξανά να παράσχουν βοήθεια και υποστήριξη στις αντιστασιακές ομάδες, ούτε οι ίδιοι ούτε οι κάτοικοι άλλων χωριών.


Και τώρα μεταφερόμαστε στον χρόνο 70 χρόνια μετά (ο χώρος παραμένει ο ίδιος) ......

Πάνοπλες δυνάμεις ασφάλειας της Ελληνικής Δημοκρατίας (??) στην επιδομή της Ιερισσού (7-3-2013)

Πριν λίγες εβδομάδες, κάποιοι ανόητοι(?), θερμοκέφαλοι(?), βαλτοί(?) επέδραμαν νύχτα κατά των εγκαταστάσεων εξόρυξης της εταιρείας που θέλει να εκμεταλλευτεί (μεταφορικά και κυριολεκτικά) τα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού στη Χαλκιδική, προξενώντας υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις. Το γεγόνος δημιούργησε "αγανάκτηση" στο κυβερνών καθεστώς και φυσικά πέτυχε (ακούσια ή εκούσια) να συκοφαντήσει το κίνημα κατά της συγκεκριμένης παρέμβασης στο περιβάλλον.

Ως "απάντηση" η Ελληνική (??) Αστυνομία, το πρωί της 7-3-2013 κύκλωσε το χωριό της Ιερισσού. 
Ο στόχος? 
Όπως και πριν 60 χρόνια, με βάση την φασιστική αντίληψη της "συλλογικής ευθύνης" οι εκ προοιμίου "ένοχοι", δηλαδή οι κάτοικοι των χωριών, έπρεπε να τιμωρηθούν παραδειγματικά ώστε να μην τολμήσουν ξανά να παράσχουν βοήθεια και υποστήριξη στις αντιστασιακές διαμαρτυρόμενες ομάδες, ούτε οι ίδιοι ούτε οι κάτοικοι άλλων γειτονικών χωριών.

Ακολούθησαν ρίψεις χημικών σε σχολείο, συλλήψεις, προσαγωγές ανήλικων και ανακρίσεις στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, κλπ, κλπ, χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα, χωρίς τη παραμικρή σύνδεση με τους υπαίτιους της επιδρομής κατά της εταιρείας ...... 

_____________________________________________________________
Κανονικά, τα γεγονότα και η σύγκρισή τους με παλαιότερα βιώματα και καταστάσεις θα έπρεπε να σοκάρουν... Ίσωςπάλι δεν θα 'πρεπε και τόσο.... 
Για σκεφτείτε το λιγάκι.... Τι "μυαλό" κουβαλάει η Αστυνομία και τα όργανά της? Τι ψήφισαν κατά συντριπτικό ποσοστό οι "άνδρες" των ΜΑΤ στις τελευταίες εκλογές?
(για διαβάστε εδώ...)  

Τι λοιπόν μας παραξενεύει? Τάχα η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου "Προστασίας του Πολίτη", αλλά και ένα μεγάλο τμήμα των αστυνομικών δεν είναι πνευματικοί (αλλά και φυσικοί) απόγονοι της φασιστικής μήτρας και των "ενδόξων" ταγματασφαλητο-μαυραγοριτών????

Ας μην λοιπόν σοκαριζόμαστε γι άλλη μια (και άλλη μια, και άλλη μια........) φορά.... Γιατί όποιος ξεχνά την ιστορία, μάλλον θα 'ρθει η ώρα να την ξαναζήσει.



Υ.Γ.: 
Δύο σχετικά πρόσφατες φωτογραφία από επαγγελματικό ταξίδι στην περιοχή της Ιερισσού.
Αφιερωμένη στους λάτρεις τέτοιου είδους "επενδύσεων".....






1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικό ντοκυμαντέρ!
    Ειδικά στο 3:20 που ο τύπος δείχνει που θα κόψει τα δέντρα.... σχεδόν παντού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή