Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Γυμνός Βασιλιάς



Το παραμύθι του Άντερσεν "Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα" μας είναι πολύ γνωστό:

"Ο κόσμος είχε μαζευτεί στους δρόμους και περίμενε να δει τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα και το μαγικό ύφασμα που ξεχώριζε τους έξυπνους από τους κουτούς. Οι θαλαμηπόλοι προσποιήθηκαν ότι κρατούσαν το μανδύα γιατί δεν ήθελαν να καταλάβει κανείς ότι δεν έβλεπαν τίποτα!
Η παρέλαση άρχισε και όλοι όσοι την παρακολουθούσαν φώναζαν δυνατά,από φόβο μην τους περάσουν για κουτούς: «Τι κομψά που είναι τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα!! Τι ταιριαστά! Τι ωραίος μανδύας!»
Κανείς δεν τολμούσε να ομολογήσει πως δεν έβλεπε τίποτα γιατί αυτό θα σήμαινε είτε ότι ήταν ανόητος είτε άχρηστος για τη θέση του.
«Μα ο αυτοκράτορας δεν φοράει τίποτα! Είναι γυμνός!» Ένα μουρμουρητό απλώθηκε στην ομήγυρη που σύντομα συνοδεύτηκε από φωνές και γέλια. «Το παιδί έχει δίκιο! Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός! Είναι γυμνός!»
Ο βασιλιάς κατάλαβε πως το πλήθος είχε δίκιο. Οι δυο ραφτάδες τον είχαν ξεγελάσει. Δεν τόλμησε όμως να το παραδεχτεί. Σήκωσε το κεφάλι ψηλά και συνέχισε την παρέλαση μέχρι που κατακόκκινος από ντροπή και θυμό έφτασε στο παλάτι."
(Αντιγραφή από εδώ)

Ε, λοιπόν το ίδιο μου θυμίζει η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα.
  • Στο ρόλο του Βασιλιά, βάλτε την κυβέρνηση και τους αξιωμάτουχους της εξουσίας εν γένει.
  • Στο ρόλο των ραφτάδων βάλτε όποιον θέλετε. Την ΕΕ, το ΔΝΤ, τους οίκους αξιολόγησης, όλο τον νεοφιλελεύθερο συρφετό δηλαδή.
  • Στο ρόλο των ανύπαρκτων αλλά πολυτελέστατων ρούχων, βάλτε τα 3 Μνημόνια (μετρήστε: Μνημόνιο 1, Μεσοπρόθεσμο και τέλος το πρόσφατο πακέτο μέτρων) που το καθένα από μόνο του θα μας έβγαζε με βεβαιότητα από το αδιέξοδο, μέχρις βέβαια που εμφανίστηκε το επόμενο....
  • Στο ρόλο των θαλαμηπόλων του Βασιλιά που του κρατούν τα άφαντα ρούχα, βάλτε τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ που προσποιούνται ότι με τα μέτρα λιτότητας θα ξεπεράσουμε την κρίση.
  • Στο ρόλο του λαού που ζητωκραύγαζε για την απαράμιλλη ομορφιά των καινούργιων ρούχων, βάλτε όσους από τους συμπολίτες μας πίστεψαν στον Μεσσιανικό χαρακτήρα του ΔΝΤ και των μέτρων λιτότητας. Και όπως και στο παραμύθι, αυτοί οι συμπολίτες φωνάζουν πιο δυνατά απ' όλους για την ομορφιά των ρούχων, μόνο και μόνο για να μην τους πάρουν για ανόητους. Βλέπετε, κατά τα "κρατικά" ΜΜΕ (ΕΤ, Mega, ΣΚΑΙ) όσοι τάσσονται με το Μνημόνιο είναι οι "σύγχρονοι και "έξυπνοι" πολίτες που αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις των καιρών, σε αντίθεση με τους άλλους ....τους "χαζούς" που δεν βλέπουν το ρόδινο μέλλον που ξανοίγεται μπροστά μας....
Βάλτε όλα αυτά μαζί και έχετε μια απόλυτη ταύτιση με την αλληγορία του Άντερσεν!

Το μόνο που μας απομένει να βρούμε είναι ποιος θα παίξει το ρόλο του "παιδιού" που θα φωνάξει για την πασιφανή "γύμνια" του Βασιλιά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου