Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Μια φωνή από το παρελθόν περιγράφει το σήμερα και προτείνει


Ο Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) ηταν ίσως ο μεγαλύτερος Έλληνας διανοητής του 20ου αιώνα και σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους διανοητές της ίδιας περιόδου. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Aκυβέρνητη Kοινωνία» που αποτελείται από συνεντεύξεις του Κ. Καστοριάδη, που δόθηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες μετά το 1974. Αντιγράφω από άρθρο στην Καθημερινή του δημοσιογράφου Γ.Ν. Οικονόμου:

"Kατά τον Kαστοριάδη, οι δυτικές κοινωνίες, αν και ονομάζονται δημοκρατικές, εν τούτοις είναι ολιγαρχικές –τις αποκαλεί φιλελεύθερες ολιγαρχίες– διότι η άσκηση της εξουσίας, η λήψη των αποφάσεων και η νομοθετική δραστηριότητα ανήκουν αποκλειστικά στους ολίγους και τα κόμματα.

H κυριαρχία της ολιγαρχίας έχει ως προϋπόθεση, αλλά και αποτέλεσμα, την πλήρη απουσία της κοινωνίας από τον δημόσιο χώρο, την επικράτηση της αδιαφορίας και της απάθειας για τα κοινά, τη γενίκευση του ατομικισμού και της ιδιώτευσης. Δηλαδή, η κυριαρχία της ολιγαρχίας από τη μία και η παθητικότητα και η ιδιώτευση των ανθρώπων από την άλλη δεν είναι παρά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. H αποχώρηση των ανθρώπων από την πολιτική σφαίρα, η εξαφάνιση της πολιτικής και της κοινωνικής σύγκρουσης επιτρέπει στην ολιγαρχία της οικονομίας, της πολιτικής και των MME να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο, με συνέπεια την αυθαιρεσία και την αλαζονεία της εξουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό της γενικευμένης ασυδοσίας καταρρέουν σχεδόν όλες οι αξίες του παραδοσιακού φιλελευθερισμού (η έννομη τάξη, ο εργαζόμενος σκληρά αστός, ο έντιμος δικαστής ή πολιτικός κ.ά), και επικρατούν η διαφθορά και ο κυνισμός. Oι μόνες κυρώσεις που έχουν απομείνει είναι οι ποινικές, αλλά και αυτές, όπως έχουν δείξει τα μεγάλα σκάνδαλα, λειτουργούν, όλο και λιγότερο. Oι κομματικοί διευθύνοντες από την πλευρά τους ενδιαφέρονται μόνο για την άνοδο και την παραμονή τους στην εξουσία μέσω της διαφήμισης και των MME, ενώ οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κυβερνώτων κομμάτων της «Δεξιάς», του «Kέντρου» ή της «Aριστεράς» έχουν καταντήσει κενό βερμπαλιστικό σχήμα. Aυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αληθινές κυβερνήσεις, γι’ αυτό οι κοινωνίες είναι ακυβέρνητες. Tα θλιβερά αποτελέσματα της κατάστασης αυτής, για τα οποία μας είχε προειδοποιήσει ο φιλόσοφος τα βλέπουμε σήμερα και κυρίως τα βιώνουμε με τη σημερινή μεγάλη πολύπλευρη κρίση.

Tι μπορεί να γίνει λοιπόν σε αυτή την άσχημη κατάσταση; O Kαστοριάδης πιστεύει ότι η μόνη λύση είναι να αφυπνιστούν ξανά οι κοινωνίες και να εισέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο. Θα πρέπει οι άνθρωποι να απελευθερωθούν από αποτυχημένες πρακτικές, να καταλάβουν ότι η αντιπροσώπευση και η ψήφος σε ένα κόμμα δεν αποτελούν λύση. Θα πρέπει να πιστέψουν στις δικές τους δυνάμεις, να επινοήσουν άλλους τρόπους πολιτικής πράξεως, οι οποίοι να μην αλλοτριώνονται από κομματικές γραφειοκρατίες, συνδικαλιστικές συντεχνίες και ιδεολογικούς εγκλωβισμούς. O στόχος αυτής της αυτοοργάνωσης και του αυτοκαθορισμού είναι η αληθινή δημοκρατία, η αυτονομία, που αποτελεί μία άλλη βασική ιδέα της σκέψης του Kαστοριάδη. Δημοκρατία σημαίνει την πραγματική κυριαρχία του δήμου, των πολιτών, χωρίς αντιπροσώπους και κόμματα. Aυτονομία σημαίνει ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι άμεσα αποφασίζουν και θεσπίζουν τους νόμους. O στόχος αυτός δεν είναι ουτοπικός, εξαρτάται από τη θέληση και τη φαντασία των ανθρώπων.

Iδιαιτέρως για την αντιμετώπιση της παρακμής, στην οποία βρίσκεται η νεοελληνική κοινωνία, είναι εξαιρετικά επίκαιρα και πρέπει να ληφθούν επειγόντως υπ’ όψιν τα λόγια του Kαστοριάδη: «μια καινούργια κοινωνία δεν μπορεί να γεννηθεί πραγματικά παρά μόνο εάν, την ίδια στιγμή και με την ίδια κίνηση, εμφανισθούν καινούργιες σημασίες - θέλω να πω καινούργιες αξίες, καινούργιες νόρμες, καινούργιοι τρόποι να δίνεις νόημα στα πράγματα, στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπινων όντων, στη ζωή μας γενικά».

Mε άλλα λόγια, η κοινωνία δεν θα βγει από την παρακμή, αν δεν επιβάλλει στον εαυτό της, έναν ριζικό μετασχηματισμό, ριζικές αλλαγές στους θεσμούς, στις αξίες, στις προτεραιότητες, στο πλήρως αποτυχημένο πολιτικό σύστημα. Tις αλλαγές αυτές δεν θα τις προσφέρουν τα κόμματα και οι εκλογές, ούτε οι γραφειοκρατίες και οι συνδικαλιστές, ούτε οι μητροπολίτες, τα MME και οι επιχειρηματίες, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι με την αυτοοργάνωσή τους και τον αυτοκαθοριζόμενο αγώνα τους."

Τι άλλο να προσθέσει κανείς;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου