Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Χαζός, Τρελός ή ...Βαλτός;;;;


Ζήτησε Δημοψήφισμα.

Δημοψήφισμα με πιθανό ερώτημα "Θέλετε να υπογράψουμε τη νέα δανειακή σύμβαση με ό,τι αυτό συνεπάγεται (που φυσικά δεν θα μας εξηγήσουν έγκαιρα ποτέ.....) ή θέλετε να χρεωκοπήσουμε και να φύγουμε από την ευρωζώνη?"

Είναι Χαζός?

Το Δημοψήφισμα θα μπορούσε να το είχε κάνει αν όχι πριν την ψήφιση του αρχικού Μνημονίου, τουλάχιστον πριν το Μεσοπρόθεσμο, όταν δηλαδή ήταν φανερό ότι το Μνημόνιο απέτυχε. Το Δημοψήφισμα θα μπορούσε να το είχε κάνει έστω πριν την συμφωνία του Οκτωβρίου. Θα έπρεπε να το είχε κάνει σε κάποια απ' αυτές τις χρονικές στιγμές, αν πραγματικά ήθελε να το χρησιμοποιήσει ως ισχυρό εργαλείο πίεσης ώστε να θέσει την Ευρωπαϊκή ηγεσία μπροστά στις ευθύνες της. Το πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο και κάτω από ποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε η Ελληνική Κυβέρνηση να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να "απειλήσει" τους Ευρωπαίους, το έχει εξηγήσει άριστα ο Γ. Βαρουφάκης στο άρθρο που θα βρείτε εδώ. Επέλεξε όμως να μην κάνει τίποτε απ' όλα αυτά.

Είναι τρελός?
Το Δημοψήφισμα (που το αποτέλεσμά του θέτει εν αμφιβόλω τις συμφωνίες του Οκτωβρίου) αυτή τη χρονική στιγμή και ενώ όλη η Ευρωζώνη (αλλά και το Παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα) κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή, το μόνο που κάνει είναι να απειλεί ακόμα και τη σταθερότητα ..........του Καπιταλισμού! Ποιός ξέρει, μπορεί ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να τρελλάθηκε και να σήκωσε τη σημαία της επανάστασης........

Ή
μήπως βαλτός?
Μήπως το Δημοψήφισμα έντεχνα έρχεται στο τραπέζι ακριβώς την ύστατη στιγμή, όταν η Ελλάδα είναι εντελώς αποδυναμωμένη οικονομικά και κοινωνικά, με σχεδόν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών ή διαπραγμάτευσης?
Μήπως το διλημματικό ερώτημα "Θέλετε να υπογράψουμε τη νέα δανειακή σύμβαση ή θέλετε να χρεωκοπήσουμε και να φύγουμε από την ευρωζώνη?" έρχεται ακριβώς αυτήν τη στιγμή που ο πολίτης αισθάνεται ανασφαλής και ευάλωτος όσο ποτέ πριν?
Μήπως όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας καλά στημένος εκβιασμός με το εκβιαστικό δίλημμα να μεταφράζεται σε: "είτε παίρνεις τα δανεικά και μαζί ξεπουλάς το μέλλον σου για τα επόμενα 20-30 χρόνια, ειδάλλως σε ρίχνουμε στην πτώχευση τώρα που δεν έχεις πια τίποτα να περιμένεις από την διαλυμμένη παραγωγική και κοινωνική σου βάση?"
Μήπως πρέπει ο λαός να εξωθηθεί στο να νομιμοποιήσει την παραχώρηση της εθνικής του κυριαρχίας και τελικά στην ίδια του την αυτοχειρία, προς όφελος όλων αυτών που στηρίζουν το σύστημα?
Μήπως μετά το "Μαζί τα φάγαμε!",
ήρθε και η ώρα του
"Μαζί το ψηφίσαμε!"?

Η όλη κατάσταση όπως διαμορφώνεται μου φέρνει στο μυαλό ένα άλλο δημοψήφισμα. Αυτό που είχε κάνει ο Δικτάτορας Παπαδόπουλος τον Ιούλιο του 1973, ζητώντας από τον λαό να εγκρίνει την τροποποίηση του Συντάγματος και την κατάργηση της Μοναρχίας, επιδιώκοντας στην ουσία να νομιμοποιήσει το παράνομο καθεστώς του. Τότε το σλόγκαν ήταν:

Σήμερα, προβλέπω ότι αν τελικά γίνει το Δημοψήφισμα, η προπαγάνδα των ΜΜΕ θα είναι εξίσου ισοπεδωτική και η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης πρωτο φανής.

Κι όποιος πει ΟΧΙ, θα πάθει ότι και ο Βέγγος στο απόσπασμα από την ταινία "Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας" που ακολουθεί.....




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου