Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Μικρό Λεξικό προς αποσαφήνιση διαφόρων ευφημισμών

Παλιά τα λέγαμε αλλιώς.

Σήμερα, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η σημασία των λέξεων, οι νεότεροι τα μαθαίνουν με άλλα ονόματα . Ό,τι όμως και να γίνει, όσο και να χρυσώνεται το χάπι, η ουσία παραμένει η ίδια. Για να δούμε λοιπόν την πραγματική σημασία μερικών όρων που έχουν "μασκαρευτεί" πίσω από ευφημισμούς:

Αγορές: Οι κατέχοντες και δανείζοντες κεφάλαια (πραγματικά ή -κυρίως- virtual). Πρόκειται για εγγενές τμήμα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι κυρίως ιδιωτικές εταιρείες (Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, επενδυτικοί όμιλοι) αλλά και ιδιώτες (όπως π.χ. ο περιώνυμος Σόρος) που κερδίζουν από το εμπόριο χρήματος και άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Αποτελούν ένα θεμελιώδες τμήμα του Καπιταλισμού που έχει πλέον πάψει να επενδύει χρήμα σε παραγωγικές τοποθετήσεις και έχει βρει τον εύκολο τρόπο να τζιράρει ρευστό ή συμβόλαια χρήματος, σαν να πρόκειται για πλειστηριασμό σε γκαλερί με αντίκες. Με απλά λόγια από επενδυτές οι "Αγορές" έχουν γίνει πλέον τζογαδόροι, με στόχο το εύκολο κέρδος.

Παγκοσμιοποίηση: Παγκοσμιοποίηση ονομάζεται το παρόν στάδιο ανάπτυξης του Καπιταλισμού. Στο στάδιο αυτό, το κεφάλαιο και η εργασία δεν περιορίζονται από τα εθνικά όρια. Μια επιχείρηση μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να μετακομίσει από τη Γαλλία στο Βιετνάμ, όπως και το πιο μεγάλο χρηματικό ποσό μπορεί να αλλάξει χώρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Το ίδιο (για λόγους που έχω επιφανειακά θίξει εδώ) δεν επιτρέπονταν να γίνει στο παρελθόν. Το γεγονός ότι σήμερα η Παγκοσμιοποίηση είναι εφικτή, οφείλεται σε πολιτική απόφαση των ισχυρών (αυτού που λέμε Κεφάλαιο δηλαδή). Η Παγκοσμιοποίηση είναι πολιτική και όχι φυσικό φαινόμενο ή νομοτέλεια. Και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τίποτα το μεταφυσικό ή το συνωμοτικό.

Ανταγωνιστικότητα: Πρόκειται για έναν βασικό ευφημισμό που έχει ως μόνο στόχο την αύξηση των κερδών. Πρώτο θύμα και βασικός στόχος της, οι μισθοί των εργαζόμενων. Για να γίνει πιο κατανοητό, θα θυμίσω ότι πριν περίπου μια δεκαετία, η ελληνική εταιρεία παραγωγής εσωρούχων Palco, αφού εισέπραξε κρατικά δάνεια, μετακόμισε στην Βουλγαρία όπου υπό το πρόσχημα των χαμηλών ημερομισθίων θα αύξανε υποθετικά την ανταγωνιστικότητά της. Αυτό που θα περίμενε κανείς είναι ότι οι τιμές των παραγόμενων προϊόντων θα έπεφταν, αφού μειώθηκε το κόστος παραγωγής. Μαντέψτε τι έγινε. Το προϊόν συνέχισε να έχει την ίδια (και μεγαλύτερη) τιμή και κατά συνέπεια η εξοικονόμηση του κόστους παραγωγής έγινε κέρδος στην τσέπη του ιδιοκτήτη.

Ελεύθερη Aγορά (ή ελεύθερη οικονομία): Το απόλυτο Ανέκδοτο του Αιώνα! Υποτίθεται ότι στην καπιταλιστική οικονομία της "ελεύθερης αγοράς", ο καθένας ελεύθερα αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα και αν είναι άξιος και ικανός υπερτερεί των (λιγότερο άξιων) ανταγωνιστών του. Για να καταλάβετε το πόσο αστείο είναι αυτό, φανταστείτε ότι εσείς ανοίγετε ένα μπακάλικο και δίπλα σας ανοίγει ένα ίδιο μπακάλικο ο .....Βαρδινογιάννης. Υπάρχει ποτέ περίπτωση να τον κερδίσετε επιχειρηματικά, όταν εκείνος με τα κεφάλαια που διαθέτει μπορεί να πουλά με μηδενικό (ή και αρνητικό) κέρδος τα ίδια με τα δικά σας εμπορεύματα μέχρι εσείς να χρεωκοπήσετε;; Και φυσικά, όταν χρεωκοπήσετε, θα σας εξαγοράσει. Η κατ' ευφημισμό "ελεύθερη αγορά" πάντα οδηγεί σε εξαγορές, συγχωνεύσεις και τελικά σε Καρτέλ, εναρμονισμένες τακτικές και Μονοπώλια. Ελεύθερη οικονομία και Καπιταλισμός είναι έννοιες εξ ορισμού αντίθετες.

Τριμερής Επιτροπή, Λέσχη Μπίλτενμπεργκ και συναφείς ομάδες: Ομάδες εργασίας των εκλεκτών του συστήματος. Στόχος η παραγωγή ιδεών μέσω think tanks, που έχουν ως σκοπό την προώθηση των καπιταλιστικών συμφερόντων. Μέλη τους είναι κυρίως επιχειρηματίες, πολιτικοί, τραπεζίτες και δημοσιογράφοι. Τα μέλη τους λειτουργούν είτε σαν παραγωγοί ιδεών, είτε σαν εντολοδόχοι. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτε το μυστικιστικό σε αυτές τις ομάδες. Μάλιστα, η Τριμερής για παράδειγμα έχει και δικιά της ιστοσελίδα, απ' όπου μπορείτε να διαβάσετε τα ονόματα των μελών. Στο Ευρώπαϊκό της Τμήμα προΐσταται ο οικονομολόγος-τραπεζίτης κος Mario Monti (δηλαδή ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός). Έλληνες μέλη της είναι: ο Έλληνας τραπεζίτης πρωθυπουργός κος Λ. Παπαδήμος, ο κος Βουρλούμης (πρώην μεγάλο αφεντικό του ΟΤΕ), ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ και μεγαλοβιομήχανος κος Οδ. Κυριακόπουλος και ο μεγαλοδημοσιογράφος αρχισυντάκτης της Καθημερινής, τέως ανταποκριτής του Mega στη Ν. Υόρκη και νυν ρεπόρτερ του ΣΚΑΙ κος Αλ. Παπαχελάς. Διαβάστε τα μόνοι σας στην επίσημη ιστοσελίδα της Τριμερούς εδώ.

Τα συμπεράσματα δικά σας................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου