Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω ....



.....ή στα Ιταλικά "Non si paga, non si paga!", ήταν ο τίτλος ενός θεατρικού έργου που έγραψε το 1974 o Νομπελίστας Ιταλός συγγραφέας Ντάριο Φο .

Να όμως που μέσα στην δίνη που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, βρέθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επανέλαβε τη φράση "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω"!

Πρόκειται για την Ισλανδία, όπου το δεύτερο κατά σειρά δημοψήφισμα για την πληρωμή 4 δις € προς το Ην. Βασίλειο και την Ολλανδία, αποφάσισε με 58% έναντι 42% να πει ξεκάθαρα ΟΧΙ!!!
Η είδηση είναι πολύ φρέσκια (10/04/2011) (Πηγή BBC)

Το "χρέος" των 4 δις € προέκυψε έπειτα από την κατάρρευση (λόγω φούσκας) της ιδιωτικής Ισλανδικής Τράπεζας Landsbanki bank το 2008 και την απώλεια των καταθέσεων 400.000 ανθρώπων στο Ην. Βασίλειο και την Ολλανδία, οι κυβερνήσεις των οποίων αναγκάστηκαν να αποζημιώσουν τους καταθέτες.

Στη συνέχεια το ποσό αυτό χρεώθηκε στους Ισλανδούς πολίτες με τόκο 5.5%, τον οποίο αρχικά ζήτησαν οι πιστωτές. Στο πρώτο δημοψήφισμα το ΟΧΙ πήρε 93%, γεγονός που ανάγκασε τους πιστωτές να μειώσουν το επιτόκιο σε 3.3%. (Άρα, να πως η "πίεση" των χρεωστών μπορεί να έχει κάποια -έστω και μικρά- αποτελέσματα...)
Και πάλι όμως οι Ισλανδοί αρνήθηκαν (σε ποσοστό 58%) να χρεωθούν την αποπληρωμή μιας ιδιωτικής τράπεζας.

Ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε:
"Νομίζω ότι το δημοψήφισμα έδωσε το ξεκάθαρο μήνυμα να μην επαναληφθούν πλέον οι διαπραγματεύσεις. Δεν θα είχε πλέον κανένα νόημα".

Το θέμα τώρα μάλλον θα οδηγηθεί σε διεθνές δικαστήριο, διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, προς απογοήτευση των πιστωτών.

Έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι οι υποστηρικτές της αποπληρωμής υποστήριξαν ότι αυτός θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί το ζήτημα με το λιγότερο δυνατό κόστος για την Ισλανδία.

Αντίθετα, οι αντίθετοι στην αποπληρωμή διατύπωσαν την άποψη ότι ο Ισλανδός φορολογούμενος δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να αποπληρώσει τα χρέη μιας ιδιωτικής τράπεζας, καθώς και ότι μία τέτοια συμφωνία αποπληρωμής θα βάραινε την Ισλανδία με ένα μεγάλο χρέος.

Υπάρχει ένα θεμελιώδες αξίωμα στο νεο-φιλελέυθερο δόγμα που λέει:
"Κοινωνικοποιούμε τα χρέη και ιδιωτικοποιούμε τα κέρδη"

Μήπως τελικά οι πολίτες αρχίζουν να θέτουν τα θέσφατα "εν αμφιβόλω";;;;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου