Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Μικρομεγαλισμός

Μια παλιά Βιετναμέζικη παροιμία λέει περίπου το εξής:

Όταν οι νεροβούβαλοι τσακώνονται στο βάλτο, τα βατραχάκια την κάνουν με μικρά πηδηματάκια....

Το νόημα είναι προφανές: Αν δεν έχεις τις απαραίτητες δυνάμεις, δεν μπερδεύεσαι ανάμεσα στις κόντρες των δυνατών, γιατί θα τσαλαπατηθείς.

Τον Φεβρουάριο του 2009, η Κυπριακή κυβέρνηση εφαρμόζοντας ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύει την εξαγωγή όπλων από το Ιραν, κατάσχει το φορτίο πυρομαχικών του ρωσικού πλοίου (υπό Κυπριακή σημαία) Monchegorsk και ξεφορτώνει 98 κοντέϊνερ με εκρηκτικά στη ναυτική κυπριακή βάση της Λεμεσού. Η -τραγική- συνέχεια είναι γνωστή.

Το συγκεκριμένο πλοίο προέρχονταν από το Ιραν με προορισμό τη Συρία (μέσω του Σουέζ) και υπήρξαν φόβοι ότι μετέφερε πυρομαχικά τα οποία μέσω Συρίας θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε Παλαιστινιακές οργανώσεις της Γάζας που θα έπλητταν την ασφάλεια του Ισραήλ.

Το ενδιαφέρον ξεκινάει εδώ:

Το Αμερικάνικο Ναυτικό (άρα σαφώς και το Ισραήλ) ήξερε ότι το πλοίο μετέφερε "ύποπτο" φορτίο, καθώς κάποιες μέρες πριν, την 19η Ιανουαρίου 2009, Αμερικανοί κομάντος επιβιβάστηκαν στο Monchegorsk για νηοψία. Η επιθεώρηση έδειξε ότι όντως το φορτίο ήταν πυρομαχικά διαφόρων τύπων . (Πηγή 1) (Πηγή2)

Οι Αμερικανοί λοιπόν και φυσικά και το Ισραήλ, φαίνεται ότι θέλησαν να βγάλουν την ουρά τους απέξω και (για να μην πολυλογώ) έριξαν το μπαλάκι στους Κύπριους. Ζήτησαν δηλαδή από την Κύπρο να σταματήσει το πλοίο και να κατάσχει το φορτίο. Πράγματι, η Κύπρος τελικά (υπό τις Αμερικανικές έντονες πιέσεις) σταμάτησε το πλοίο εκτός των χωρικών της υδάτων (και όχι εντός όπως αναφέρουν πρόχειρα διάφοροι) και το ανάγκασε να δέσει στη Λεμεσό, όπου και ξεφόρτωσε.

Όταν όμως μπερδεύεσαι σε υποθέσεις που δεν σε αφορούν -είτε από βλακεία είτε από κρίση Μικρομεγαλισμού- τότε έχεις προβλήματα.

Η Κύπρος λοιπόν:
  • Δεν μπορούσε να "ξεφορτωθεί" μόνη της τα πυρομαχικά γιατί δεν της άνηκαν (και επιπλέον ήταν τα πειστήρια του "εγκλήματος")
  • Δεν μπορούσε να τα παραδώσει στη Συρία (για προφανείς λόγους....)
  • Δεν μπορούσε να τα παραχωρήσει στις Αγγλικές Βάσεις στο νησί (ή σε άλλη δυτική χώρα), γιατί τότε θα είχε τη δυσαρέσκεια της Συρίας και ίσως του Αραβικού Κόσμου. Και αυτό δεν είναι ασήμαντο όπως λένε μερικοί προχειρολογούντες. Ο Αραβικός Κόσμος είναι παραδοσιακός αντίπαλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και καμία Αραβική χώρα δεν έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Από την άλλη, παρόμοιο επεισόδιο με το πλοίο Γκρεγκόριο που κατέσχεσε η Κύπρος και το οποίο μετέφερε ραντάρ από τη Β. Κορέα στη Συρία (πηγή) είχε ως αποτέλεσμα η Συρία να ανοίξει τη γραμμή Λαττάκεια (Συρία) - Αμμόχωστος (κατεχόμενα)
  • Δεν μπορούσε να τα αποθηκεύσει ασφαλώς γιατί δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, ούτε μπορούσε σύντομα να φτιάξει τις κατάλληλες πανάκριβες υπόγειες κλιματιζόμενες αποθήκες.
Η Κύπρος λοιπόν έκανε τη "βρώμικη" δουλειά άλλων και πήρε στα χέρια της την καυτή πατάτα...
Και να που η "πατάτα" έσκασε στα χέρια της Κύπρου με τραγικά αποτελέσματα, ενώ εκ των υστέρων ακούγονται τα μύρια όσα σχετικά με το πιο ήταν και πιο δεν ήταν το πραγματικό φορτίο (πηγή)

Τι θα έπρεπε λοιπον να είχε κάνει η Κύπρος;
Την πάπια
και ας άφηνε το Αμερικάνικο ή το Ισραηλινό Ναυτικό να κατάσχει το πλοίο και το φορτίο του
. Στο κάτω-κάτω της γραφής τα συμφέροντα του Ισραήλ απειλούντο από το φορτίο, ενώ το Ισραήλ έχει επιτυχή προϋπηρεσία σε τέτοιου τύπου "βρώμικες" δουλειές (βλ. περίπτωση Στόλου της Γάζας)

Η Κύπρος είναι μια χώρα σε γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Αντιμετωπίζει από το '74 το βασικό σοβαρότατο πρόβλημα της Τουρκικής Κατοχής, έχει Βρετανικές Βάσεις πολύ μεγάλης έκτασης και σημασίας και προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ απολύτως αντίθετων και αντιμαχόμενων τοπικών τάσεων (Τουρκία, Ελλάδα, Ισραήλ, Αραβικός Κόσμος), ενώ η περιοχή που βρίσκεται (Μέση Ανατολή) είναι ίσως το κέντρο της Παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας των τελευταίων 100 ετών. Επιπλέον, στο έδαφός της είναι κέντρο "συνάντησης" όπου μαζεύονται όλοι πράκτορες της Γης (και πολλοί μαφιόζοι παρέα), για όλους τους παραπάνω λόγους........

Με αυτές λοιπον τις συνθήκες, ΔΕΝ κάνεις τις βρώμικες δουλειές των άλλων και ΔΕΝ μικρομεγαλίζεις. Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κ.........


Υ.Γ.: Μιας και εδώ μιλάει για «ασημόχρωμα μεταλικά σφαιρίδια, διαμέτρου ασημένιου δολαρίου» που ίσως υπήρχαν στα κοντέϊνερς, για καλό και για κακό δεν πάει κανένας στην περιοχή να δει τi γίνεται με ένα μετρητή Geiger;;;;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου