Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Μικρές απορίες περί του ορισμού της Κρατικής Τρομοκρατίας

Τυπικά ο αστυνομικός είναι ένα όργανο της Πολιτείας που έχει ως αποστολή την εφαρμογή του νόμου και την προστασία του πολίτη από έκνομες πράξεις. Για το λόγο αυτό μάλιστα, το Κράτος τον εξοπλίζει με μία σειρά όπλων τα οποία θα κληθεί να χρησιμοποιήσει εναντίον των παρανομούντων. Πρόσθετα, επειδή ο αστυνομικός είναι Κρατικός Υπάλληλος που μπορεί να προβεί ακόμα και σε πράξεις βίας (όταν αυτό του το επιτρέπει ο νόμος και το Σύνταγμα), υποχρεούται να είναι αναγνωρίσιμος και για αυτό φοράει συγκεκριμένη στολή, ενώ φέρει και διακριτικά που τον ταυτοποιούν με μοναδικό τρόπο. Έτσι, μπορεί εύκολα ο πολίτης να ξεχωρίσει τον αστυνομικό που προβαίνει σε νόμιμες πράξεις βίας από τον έκνομο κακοποιό. Αλλιώς κανείς δεν θα ήξερε ποιος είναι ποιος.

Όλα αυτά στη Θεωρία. Γιατί στην πράξη τα πράγματα αλλάζουν.

Στην πράξη και κυρίως όταν έχουμε να κάνουμε με "μάχιμες" αστυνομικές δυνάμεις καταστολής όπως τα ΜΑΤ (και όχι μόνο), ο αστυνομικός φοράει κράνος και αντιασφυξιογόνα μάσκα, άρα τα χαρακτηριστικά του γίνονται αυτόματα μη αναγνωρίσιμα. Επιπλέον, δεν φέρει ατομικά διακριτικά (ατομικό αριθμό).
Μπορεί κάποιος (ίσως ο λαλίστατος κος Κοκκαλάκης) να με διαβεβαιώσει αν ο "κύριος" της φωτογραφίας είναι αστυνομικός? Και αν ναι, μήπως μπορεί να μου πει πως θα καταλάβω ποιος είναι συγκεκριμένα, αν πχ θελήσω να του υποβάλω μήνυση?


Γιατί αυτό που εγώ βλέπω εδώ, είναι ένας τύπος που φοράει αστυνομική στολή την οποία θα μπορούσε άνετα να είχε αγοράσει από ένα μαγαζί στην Ακαδημίας, ενώ ούτε τη φάτσα του μπορώ να διακρίνω, ούτε ατομικό αριθμό φέρει.
Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τσόγλανος φαίνεται να κάνει και τη γνωστή χειρονομία, ενώ προηγουμένως μπορεί να έχει πετάξει και πέτρες σε διαδηλωτές όπως για παράδειγμα εδώ και εδώ. Ειδικά στο δεύτερο βίντεο και στο σημείο 0:16, διακρίνεται ένας συνάδελφος του προηγούμενου "κυρίου" να καλεί τους άλλους συναδέλφους του να μαζέψουν από κάτω τις πέτρες και να τις ρίξουν στον αντίπαλο, πράγμα που οι συνάδελφοί του κάνουν με περισσή προθυμία.

Και να θέσω και ένα δεύτερο ερώτημα:
αφού δεν μπορώ να πιστοποιήσω ότι πρόκειται για αστυνομικό,
αφού δεν μπορώ να διακρίνω τα χαρακτηριστικά του (άρα σαφώς παραβιάζει τον κουκουλονόμο)
αφού τον βλέπω να δείχνει το "δάχτυλο" και κυρίως να ρίχνει πέτρες, κάτι που δεν προβλέπεται ως πράξη από τα αστυνομικά όργανα,
έχω το δικαίωμα αν φάω πέτρα στο κεφάλι, να του ανοίξω το δικό του κεφάλι στα δύο αμυνόμενος ?
_________________

Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά ένα case study για νομικούς και όχι μόνο.

Η πραγματικότητα είναι απλή. Τα όργανα αυτά του Κράτους προβαίνουν σε πράξεις πέραν κάθε αρμοδιότητάς τους δρώντας υπό την κάλυψη της πλήρους ανωνυμίας τους.

Όμως το άθροισμα
Ανωνυμία + εξουσία + βία + ιδιότητα του Κρατικού υπαλλήλου δίνει ένα μόνο αποτέλεσμα:
Κρατική Τρομοκρατία


Είναι θλιβεροί. (*)

Πιτσιρικάδες, κοινωνοί της νεοελληνικής παιδείας της σκυλοκουλτούρας των σκυλοτράγουδων, κακοπληρωμένοι, ανεκπαίδευτοι, φοράνε μια φτηνή στολή και ένα γκλομπ, και νομίζουν ότι αποκτούν προσωπικότητα και υπόσταση ασκώντας χουλιγκανικού τύπου βία.

Μα πιο θλιβεροί ακόμα είναι οι προϊστάμενοί τους.
Όπως ο Υπουργός κος Παπουτσής (γνωστός και από την επιτυχία του στην αντιμετώπιση της βύθισης του επιβατικού πλοίου Express Samina στην Πάρο το 2000), ο οποίος ανακάλυψε ότι τα χημικά που έπεσαν δεν ήταν της ΕΛΑΣ, αλλά καπνογόνα των διαδηλωτών.... (Πηγή). Τι κατάντημα για έναν πρώην Πρόεδρο της ΕΦΕΕ..............
Ή όπως ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ ο λαλίστατος κος Κοκκαλάκης. Ας του πει κάποιος να μην υπηρετεί με τόσο γλοιώδη τρόπο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να τον κάνει Αρχηγό της ΕΛΑΣ, για τον πολύ απλό λόγο ότι σε 6 μήνες δεν θα υπάρχει πια ΠΑΣΟΚ.



(* ) Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αρχαία Αθηναική Δημοκρατία, το επάγγελμα του αστυνομικού ήταν ατιμωτικό για έναν ελεύθερο Αθηναίο πολίτη. Γι αυτό και τα ΜΑΤ της εποχής (οι επονομαζόμενοι "ραβδούχοι") αποτελούντο από δούλους και όχι από ελεύθερους πολίτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου