Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Γάζα και κατεχόμενη Κύπρος. Βίοι Παράλληλοι.


Η Λωρίδα της Γάζας είναι μία στενή λωρίδα γης (41 x 6-12 χλμ) που απλώνεται πάνω στις Μεσογειακές ακτές του Ισραήλ, ενώ το νότιο όριό της είναι το σύνορο της Αιγύπτου. Χωρίς να μπούμε σε πολλές ιστορικές λεπτομέρειες, η Γάζα μετά το 1948 και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, αποτελεί Παλαιστινιακό έδαφος όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Κυβέρνηση. Η Γάζα μετά τον πόλεμο των 6 ημερών του 1967, καταλήφθηκε από το Ισραήλ. Μετά το 2005 όλοι οι Ισραηλινοί έποικοι και στρατιώτες εγκατέλειψαν τη Γάζα η οποία απέκτησε μια δική της Παλαιστινιακή κυβέρνηση και κάποιου είδους αυτονομία. Όμως ήδη από το 1996 το Ισραήλ ύψωσε τείχος αποκλεισμού στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ από το 2004 παρόμοιο τείχος χτίστηκε και στα σύνορα Αιγύπτου - Γάζας.

Παρόλα αυτά, τόσο ο ΟΗΕ όσο και άλλες διεθνείς οργανώσεις συνεχίζουν να θεωρούν ότι η Γάζα βρίσκεται υπό Ισραηλινή κατοχή, καθώς το Ισραήλ δεν επιτρέπει την εισαγωγή αγαθών από τη θάλασσα ή τον αέρα και επιβάλει πλήρη θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό της Γάζας. Το Ισραήλ από την πλευρά του θεωρεί πλέον ότι η Γάζα είναι ανεξάρτητη αφού το Ισραήλ δεν ελέγχει το έδαφός της.

Η μόνη δίοδος για την είσοδο αγαθών στη Γάζα είναι υπό τον έλεγχο του Ισραήλ (και της Αιγύπτου), το οποίο από το 2007 δεν επιτρέπει στην ουσία την εισροή βασικών αγαθών όπως οικοδομικών υλικών, φαρμάκων και τροφίμων με την δικαιολογία ότι τα εφόδια αυτά δεν θα πρέπει να καταλήξουν στα χέρια της Παλαιστινιακής κυβέρνησης η οποία (μετά από δημοκρατικές εκλογές του 2007) ελέγχεται από τη Χαμάς. Το Ισραήλ δηλ. καταδικάζει 1.500.000 ανθρώπους στην φτώχεια και την εξαθλίωση γιατί απλά δεν του αρέσει η κυβέρνηση που αυτοί οι άνθρωποι εξέλεξαν!!! Το πρόβλημα που προκάλεσε ο Ισραηλινός αποκλεισμός στους κατοίκους της Γάζας πιστοποιείται και από εκθέσεις του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού το 2009. (Πηγή)

Ως αντίδραση στην ετσιθελική καταπάτηση κάθε αρχής Διεθνούς Δικαίου και κάθε έννοιας ανθρώπινου δικαιώματος από το Ισραήλ, δημιουργήθηκαν σε διεθνές επίπεδο κινήματα συμπαράστασης όπως το FreeGaza, που προσπάθησαν το 2010 να σπάσουν τον Ισραηλινό αποκλεισμό στέλνοντας καράβια με εφόδια για την ανακούφιση των αποκλεισμένων κατοίκων της Γάζας.
Αποτέλεσμα: Το Ισραήλ με στρατιωτική καταδρομική επιχείρηση εκτός των χωρικών του υδάτων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, επιτέθηκε στις 31/05/2010 στα πλοία του στολίσκου που βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα, σκοτώνοντας 9 άτομα πάνω στο υπό Τουρκική σημαία πλοίο MV Mavi Marmara, ανακόπτοντας φυσικά και την πορεία των υπόλοιπων σκαφών.

Επειδή όμως τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν πάει χαμένο και παρά τον επιφανειακό θρίαμβο της βίας και την αποθέωση του Ισραηλινού τσαμπουκά, για άλλη μιά φορά ο Δαυίδ (εδώ το κίνημα FreeGaza) νίκησε τον Γολιάθ (δηλ. το Ισραηλινό καθεστώς). Το Ισραήλ αναγκάστηκε για πρώτη φορά να βάλει νερό στο κρασί του και να επιτρέψει κάποια είσοδο εφοδίων στη Γάζα, γεγονός που μέχρι τότε ήταν αδιαπραγμάτευτο για την Ισραηλινή πλευρά. Λεπτομέρειες εδώ και εδώ.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό και έτσι το κίνημα του FreeGaza επανέρχεται φέτος με έναν νέο στολίσκο. Και εδώ η περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας "Ελληνική" κυβέρνηση, πιστή πλέον στις εντολές των δανειστών της (ή μήπως θα έπρεπε να πω "των δυναστών της";) για νομικίστικους λόγους απαγόρευσε τον απόπλου των πλοίων από τα Ελληνικά λιμάνια. Η κυβέρνηση επικαλέστηκε ότι τα πλοία "δεν ήταν αξιόπλοα"!!!!!! (ενώ βέβαια η ελληνική ναυτιλία φημίζεται διεθνώς για τα "σαπάκια" της....).

Και κάποιοι "ελληναράδες" χαίρονται για τη στάση του Ισραήλ και για τις παράνομες ενέργειές του και επικροτούν την Ελληνική στάση που κρατάει τα πλοία με τσαμπουκά στο λιμάνια. Και μας λένε ότι αυτά γίνονται, λόγω της νεότευκτης Ελληνο - Ισραηλινής "Φιλίας". Όμως, ποιας φιλίας ρε παιδιά; Ποια συνθήκη φιλίας με την Ελλάδα έχει υπογράψει το Ισραήλ και δεν μας τό 'πανε και ποια υποχρέωση έχει αναλάβει δημόσια το Ισραήλ υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων;;;; Μήπως όλα αυτά είναι στη σφαίρα του φανταστικού; Και πως είστε τόσο σίγουροι ότι σε λίγο το Ισραήλ δεν θα τα βρει με την Τουρκία; (για μένα είναι απλά θέμα χρόνου)

Αλλά, ας το δούμε από μια άλλη πλευρά, την πλευρά που μας ενδιαφέρει. Την πλευρά του Κυπριακού:

Από το 1974 ο Τουρκικός Στρατός κατέχει παράνομα το 30% περίπου της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, το βόρειο δηλαδή τμήμα του νησιού. Παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την διεθνή κατακραυγή, 40 περίπου χρόνια μετά η Τουρκία συνεχίζει παράνομα να κατέχει τμήμα της Κύπρου καταπιέζοντας τον εναπομείναντα στα κατεχόμενα Ελληνοκυπριακό πληθυσμό, όπως ακριβώς το Ισραήλ κατέχει τη λωρίδα της Γάζας και καταπιέζει τους Παλαιστίνιους κατοίκους της.

Έστω λοιπόν υποθετικά, ότι ένα καράβι επιχειρούσε να αποβιβάσει εφόδια ή ανθρώπους στο αποκλεισμένο Ριζοκάρπασο ή κάπου αλλού στα Κατεχόμενα. Και έστω ότι η Τουρκία αντιδρούσε όπως ακριβώς το Ισραήλ. Έστελνε δηλ. τα κομμάντα της να σταματήσουν το ελληνικό πλοίο σε διεθνή ύδατα και επιπλέον σκότωνε και 9 έλληνες επιβαίνοντες. Τι θα μας λέγανε τότε όλοι αυτοί οι δήθεν κυνικοί υπερπατριώτες που θαυμάζουν τις Ισραηλινές τακτικές;;;; Θα εκθείαζαν άραγε τις τουρκικές πράξεις;;;;

Ακούστε αγαπητοί μου.
Παλιά λέγανε "ή με τον αστυφύλαξ ή με τον χωροφύλαξ", και τα δύο μαζί δεν γίνεται....
Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει κάποτε με ποιον θα πάει και ποιόν θ' αφήσει.
Ή θα επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην Κύπρο και στο Αιγαίο ή θα ακολουθήσει το Δίκαιο του Ισχυρού οπότε θα πρέπει να δικαιώσει την Τουρκία για την κατοχή της Κύπρου και να αποδεχθεί την εισβολή και κατοχή._
Και τα δύο μαζί, απλά γελιοποιούν την εικόνα της χώρας και αναδεικνύουν την σχιζοφρενική της υπόσταση.


Και αυτοί που πάντα θα πληρώνουν τη νύφη σε βίους παράλληλους θα είναι -ποιος άλλος;- ο Παλαιστινιακός και ο Κυπριακός λαός............



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου