Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Το δικαίωμα στην αποδοκιμασία


Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο αντιδράσεις πολιτών κατά μελών της πολιτικής ελίτ, αντιδράσεις που παίρνουν την μορφή έντονης αποδοκιμασίας, αυτό που λέμε απλά "γιουχάισμα". Ας τονίσω εδώ ότι κατά το λεξικό της Νεοελληνικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (πηγή), η λέξη "αποδοκιμασία" έχει τον εξής ορισμό:
Αποδοκιμασία: έντονη, ζωηρή εκδήλωση της αντίθεσης ή της απαρέσκειας που αισθάνεται κάποιος για κάτι
Η έννοια της αποδοκιμασίας λοιπόν εμπεριέχει εγγενώς το χαρακτηριστικό της έντασης κατά την έκφραση της απαρέσκειας προς το αντικείμενό της. Με απλά λόγια, αποδοκιμασία σαλονιού δεν υφίσταται στην Ελληνική γλώσσα. (Πιθανόν, να υφίσταται στις Βερσαλλίες όμως...)

Κάποιοι, αντιδρώντας στις αποδοκιμασίες, μιλούν για "πλήγμα στη Δημοκρατία". Ας το εξετάσουμε.
Όταν σήμερα αναφερόμαστε στον όρο "Δημοκρατία", μιλάμε για έναν τρόπο άσκησης της εξουσίας που ως ιδέα εφευρέθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες και άνθισε με εκπληκτικό τρόπο στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα. Βασικότερο ίσως χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας είναι η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και στη λήψη των αποφάσεων, αλλά και η ελευθερία έκφρασης γνώμης. Η έκφραση αποδοκιμασίας δεν είναι άραγε και αυτό δικαίωμα του πολίτη? Δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του ελεύθερα, σε ένα κόσμο που η ελευθερία της έκφρασης αρχίζει πλέον να στενάζει?

Ήταν έτσι άραγε και στην εποχή όπου εφευρέθηκε η Δημοκρατία?
Αν λοιπόν κατά τεκμήριο οι εφευρέτες της Δημοκρατίας είναι το καλύτερο παράδειγμα, ας δούμε πως οι ίδιοι αντιλήφθηκαν τη λειτουργία της.
Τι έκαναν άραγε οι Αρχαίοι όταν στην καθημερινή τους ζωή ήθελαν να εκφράσουν την απαρέσκειά τους για κάτι? Μήπως ασκούσαν τους κανόνες του σαβουάρ-βίβρ και με περισσή βρετανικού τύπου ευγένεια και φλέγμα έλεγαν κάτι του τύπου "Θα μου επιτρέψετε να διαμαρτυρηθώ εντόνως, ω αξιότιμε κύριε βουλευτά!" ή κάτι παρόμοιο?
Θα σας πω λοιπόν τι έκαναν οι Αρχαίοι Αθηναίοι όταν δεν τους άρεσε ακόμα και μια απλή θεατρική παράσταση: Χτύπαγαν ρυθμικά τα πόδια τους και πέταγαν στους ηθοποιούς ό,τι είχαν στην κατοχή τους, ανάμεσα σε αυτά και ό,τι φαγώσιμο κουβαλούσαν πάνω τους δηλ. κρεμμύδια και σκόρδα που ήταν το σνακ της αρχαιότητας.... (πηγή)

Αυτά λοιπόν έκαναν οι Αρχαίοι Αθηναίοι, μόνο και μόνο για μία απλή θεατρική αποτυχία.
Τι θα έκαναν άραγε σήμερα απέναντι στην τραγική αποτυχία 30 ετών άσκησης πολιτικής από την ίδια συνεχώς ομάδα ανθρώπων και συμφερόντων?
Τα συμπεράσματα τα αφήνω στον αναγνώστη...

..............................................................................

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, κάτι τραγικά γελοίο στην υπόθεση:

Οι ίδιοι άνθρωποι (ή οι επίγονοί τους) που μας διαβεβαίωναν επί 30 χρόνια:
άλλοτε ότι ακολουθούμε "τον τρίτο δρόμο για το σοσιαλισμό, για μια Ελλάδα νέα",
άλλοτε ότι "η Ελληνική οικονομία είναι ισχυρή, ανήκει στον πυρήνα της ΕΕ και κάνει και Ολυμπιακούς άμα λάχει"
ή ότι "προχωράμε στην αναδιάρθρωση του Κράτους σεμνά & ταπεινά"
ενώ "δεν μας αγγίζει η παγκόσμια κρίση γιατί είμαστε ισχυροί",
όλοι αυτοί λοιπόν οι απατεώνες τολμούν όταν σήμερα οι πολίτες τους αποδοκιμάζουν να επικαλούνται τη Δημοκρατία!!!!!!!!!

Να τους ρωτήσουμε λοιπόν:
  • Που την είχατε κρυμμένη τη Δημοκρατία, όταν επί 30 χρόνια μας έχετε φλομώσει στο ψέμα?
  • Που την είχατε κρυμμένη τη Δημοκρατία, όταν επί 30 χρόνια εσείς και τα συμφέροντα που εκπροσωπείτε είχατε μονοπώλιο στην λήψη των αποφάσεων?
  • Που την είχατε κρυμμένη τη Δημοκρατία, όταν επί 30 χρόνια κάποιος που τολμά να προτείνει κάτι διαφορετικό αντιμετωπίζεται από τα ΜΜΕ που σεις ελέγχετε ως περιθωριακός ή γραφικός?

Δυστυχώς κύριοι πολιτικάντηδες, επί 30 χρόνια σπέρνατε ανέμους.

Τι περιμένετε άραγε να θερίσετε σήμερα??



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου