Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Το νέο νομοσχέδιο για τις πολεοδομίες ή Χτίστε όπως γουστάρετε

Με πρόσχημα τη γνωστή και αναντίρρητη διαφθορά των κρατικών πολεοδομικών υπηρεσιών (που πλέον έγιναν Δημοτικές με το Πρόγραμμα "Καλλικράτης"), η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να λάβει μέτρα.
(Σημ.: Μπράβο ρε παιδιά! Επιτέλους!)

Και θα φαντάζονταν κανείς ότι αποφάσισε να διώξει ποινικά και να απολύσει τους επίορκους υπαλλήλους ή να ελέγξει το "πόθεν έσχες" των υπόπτων (που όλοι στην αγορά ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά ποιοι ακριβώς είναι) ή έστω να μεταθέσει τους ύποπτους ώστε να σπάσει το βρώμικο κύκλωμα της συναλλαγής.

Όοοοοοοχι βέβαια..... Είστε τρελλοί;;;
Και να καταργήσει το λάδωμα;;

Η καλή μας κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να διασπείρει το λάδωμα και σε άλλο κόσμο εκτός των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων και παράλληλα να εξοικονομήσει και κρατικά κονδύλια.

Με το νέο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε (πηγή) η κυβέρνηση αποφάσισε να αφαιρέσει από τις πολεοδομίες την αρμοδιότητα ελέγχου των κατασκευών και να περιορίσει τον ρόλο τους στο πάτημα σφραγίδων έγκρισης πάνω στα σχέδια που θα υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους για να οικοδομήσουν. Τα σχέδια αυτά (που προφανώς θα είναι πάντα άψογα) θα τα υποβάλει ο μελετητής μηχανικός στις νέες πολεοδομίες (θα ονομάζονται πλέον "Υπηρεσίες Δόμησης", για να είναι και πιο sic) και ο υπάλληλος αφού διαπιστώσει (στο σχέδιο πάντα) ότι όλα είναι σύννομα θα εγκρίνει την οικοδομική άδεια με μία σφραγίδα.
Οι πολεοδομίες δηλαδή, δεν θα έχουν πλέον καμία αρμοδιότητα ή δυνατότητα ελέγχου της κατασκευής στο πεδίο!!

Και τότε ποιος θα ελέγχει;; Ακούστε....
Θα πιστοποιηθούν ιδιώτες μηχανικοί (δηλ. εταιρείες) οι οποίοι θα ελέγχουν την κατασκευή και θα διαπιστώνουν αν τηρείται η οικοδομική άδεια. Όλα αυτά βέβαια έναντι αμοιβής που φυσικά θα πληρώνει ο πολίτης που θέλει να οικοδομήσει. Οι πιστοποιημένοι αυτοί μηχανικοί θα είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο που θα κάνουν και θα υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις αν κάνουν τα "στραβά μάτια". Έλα όμως που αφού οι πολεοδομίες δεν θα έχουν πια ελεγκτικούς μηχανισμούς (ούτε τους υπαλλήλους προς τούτο), στην πράξη κανένας από τους ιδιώτες μηχανικούς δεν θα ελέγχεται!! Άλλωστε και στη μέχρι σήμερα κατάσταση, κανένας μηχανικός δεν έχει ποτέ διωχθεί γιατί παρουσίασε πλαστά στοιχεία στην Πολεοδομία για να πάρει έγκριση οικοδομικής άδειας.

Σε απλά ελληνικά, το λάδωμα θα πηγαίνει σύννεφο αφού ο πιστοποιημένος μηχανικός θα τα πιάνει χοντρά για να βεβαιώσει την νομιμότητα της οικοδομής (που στη πραγματικότητα θα έχει άπειρες υπερβάσεις) και μάλιστα με τη σιγουριά ότι το Κράτος δεν θα μπορεί εν τοις πράγμασι να τον ελέγξει.

Στη πραγματικότητα τι επιδιώκει να πετύχει με αυτά η κυβέρνηση;

1. Να πριμοδοτήσει (με πολύ χρήμα) για άλλη μία φορά τους "αγαπημένους" του ελληνικού πολιτικο-φεουδαρχικού συστήματος: Τις κατασκευαστικές εταιρείες και το ΤΕΕ.

2. Να μειώσει την κρατική δαπάνη (μειώνοντας παράλληλα και το προσωπικό), παραχωρώντας την κρατική επίβλεψη των κατασκευών σε ιδιωτικές εταιρείες

3. Να μετακυλίσει το κόστος του ελέγχου των κατασκευών από το Δημόσιο στον πολίτη που θέλει να οικοδομήσει. Δηλαδή τις υποχρεώσεις του Κράτους θα τις πληρώνει τώρα ο πολίτης....

Αλλά τι να λέμε τώρα;;

Εδώ το κατ' ευφημισμόν Υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει με άλλο νομοσχέδιο την "τακτοποίηση" των αυθαιρέτων. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα μπορούν ανενόχλητα να απολαμβάνουν τους καρπούς της παρανομίας τους, πληρώνοντας για αυτό ένα ετήσιο ποσό στο Κράτος (της τάξης λίγων εκατοντάδων €) και να έχουν έτσι το κεφάλι τους ήσυχο άπαξ δια παντός.
Κι όλα αυτά ενώ το ίδιο το Ελληνικό Κράτος είχε δεσμευτεί και συνταγματικά, ότι από το νόμο του Αντώνη Τρίτση (1983) και μετά δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί κανένα αυθαίρετο......

Και τελικά τι απομένει:
Ο κλασσικός ο ΜΑΛΑΚΑΣ ο Έλληνας, εκείνος που:
θες γιατί φοβόταν; θες γιατί δεν είχε τα κατάλληλα κοννέ; ή (ακόμα χειρότερα) θες για λόγους σεβασμού του νόμου και του περιβάλλοντος, επέλεξε να μην παρανομήσει και να μην χτίσει αυθαίρετο.
Αυτός τώρα θα μείνει στο νοίκι και ο καταφερτζίκος παράνομος αυθαίρετος θα απολαύσει την ωραία νομιμοποιημένη κατοικία του.........

Ο Αντώνης Τρίτσης είχε πει κάποτε πως θα πρέπει στην Ελλάδα να υψωθεί ο αδριάντας του Έλληνα Μηχανικού για την συμβολή του στην καταστροφή της χώρας. Δίπλα στον αδριάντα αυτόν θα πρέπει πλέον να υψωθεί ακόμη ένας αδριάντας:
Αυτός του ΜΑΛΑΚΑ του νομοταγή Έλληνα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου