Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ελληνικό Κατεστημένο και Περιβάλλον

Τις τελευταίες μέρες μου κίνησε την προσοχή η κόντρα εκδοτικών συμφερόντων ανάμεσα στα συγκροτήματα Κουρή και Αλαφούζου. Το κανάλι του πρώτου (ΑΛΤΕΡ) επιτίθεται στον δεύτερο και στο κανάλι του ΣΚΑΙ με αφορμή την μεγάλη μόλυνση του περιβάλλοντος που προκάλεσε διαρροή 7.000 τόννων πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο ιδιοκτησίας Αλαφούζου σε παράκτια περιοχή της Βενεζουέλας στις 28/02/1997. Μάλιστα, το ΑΛΤΕΡ ειρωνεύεται δικαίως την φιλοπεριβαλλοντική εικόνα που εκπέμπει από ιδρύσεώς του το ΣΚΑΙ, το οποίο φαίνεται να πρωτοστατεί σε φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις, την ίδια ώρα που ο ιδιοκτήτης του με τα (μονού κήτους) πεπαλαιωμένα δεξαμενόπλοιά του ρυπαίνει τις θάλασσες.

Καταρχήν, να σας πω ότι διασκεδάζω αφάνταστα όταν βλέπω τον έναν μασκαρά να βγάζει το μάτι του άλλου! Πολλές φορές όμως αυτού του τύπου τα "ξεβρακώματα" είναι ένας καλός τρόπος για να μαθαίνουμε την αλήθεια.......

Με αφορμή λοιπόν το παραπάνω συμβάν, θα ήθελα να σχολιάσω άλλη μία παθογένεια του νεοελληνικού κατεστημένου. Την υποκρισία που χαρακτηρίζει την Ελλάδα και στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ακούμε λόγια, υποσχέσεις, δεσμεύσεις, εξαγγελίες, δράσεις, πολιτικές, μέτρα, κλπ, κλπ, και δεν ακούμε τα βασικά που πρέπει να γίνουν και τα οποία έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες (ίσως και αιώνες) στις υπόλοιπες δυτικές χώρες.

Αγαπητοί αναγνώστες, χωρίς πολλά λόγια, αν γίνουν τα παρακάτω 4 πράγματα, έχει λυθεί το 90% των περιβαλλοντικών θεμάτων στην Ελλάδα.

Τα 4 αυτά πράγματα είναι (με τυχαία σειρά):

1. Δασολόγιο
Να καταγράψει επιτέλους το Κράτος τι είναι δασικό (και άρα απαγορεύεται απόλυτα η δόμηση) και τι όχι. Η υποχρέωση αυτή του Κράτους για κατάρτιση δασολογίου πηγάζει από τον νόμο 998 του 1979 και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα! Αποτέλεσμα: Με την ανοχή (και το λάδωμα) του κάθε δασάρχη, τα δάση καίγονται για να χτιστούν, τα δάση καταπατώνται, τα δάση καταστρέφονται.
Μια βόλτα στον κατ' ευφημισμό Εθνικό Δρυμό του Παρνασσού είναι αρκετή για να δείτε πως το πυκνό δάσος εκατέρωθεν του δρόμου που οδηγεί από Αγόριανη προς χιονοδρομικό οικοδομείται με την συνενοχή του Δασαρχείου, αφού (φυσικά ή μη) ξέφωτα χαρακτηρίζονται (έναντι ...ανταλλάγματος πάντα) δήθεν "αγροτικές εκτάσεις"....

2. Κτηματολόγιο
Να ξέρει επιτέλους το Κράτος και ο πολίτης τι είναι ιδιοκτησία του και τι όχι. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν έχει Κτηματολόγιο (ακόμη και η Αλβανία έχει εδώ και δεκαετίες.....). Αν ποτέ γίνει Κτηματολόγιο, αυτόματα παύουν οι καταπατήσεις ανάμεσα σε ιδιώτες, αλλά και οι καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων (βλ. κυρίως των Δασών) από ιδιώτες. Παράλληλα, θα καταργηθεί και η Παγκόσμια Ελληνική Πατέντα της χρησικτησίας, δηλ. σου καταπατάω το οικόπεδο και αν δεν το πάρεις είδηση σε 20 χρόνια το κάνω και νόμιμα δικό μου!
Τα πρώτα λεφτά που έδωσε τότε η ΕΟΚ για το Κτηματολόγιο (πριν 15-20 χρόνια) τα έφαγαν οι κολλητοί του "Θείου Βρέφους" που ήταν Υπουργός στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Σήμερα, το πληρώνουμε ο καθένας από την τσέπη του και μάλιστα αδρά, ενώ και πάλι το νέο Κτηματολόγιο στάθηκε ευκαιρία για τον άλλον Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ (τον κο Σουφλιά), να διορίσει όλους τους συγγενείς του στο "Κτηματολόγιο Α.Ε.". Για αυτό έχει βγει και σχετικό πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.... (εδώ πηγή για τους δύσπιστους).

3. Κατάρτιση σοβαρού Χωροταξικού Σχεδίου για όλη την Επικράτεια
Να ξέρει επιτέλους ο πολίτης και το Κράτος τι Χρήση Γης επιτρέπεται και που. Ο κάθε ένας θα γνωρίζει εκ των προτέρων και με σαφήνεια: α) που μπορεί να χτίσει το σπίτι του, β) που ΔΕΝ μπορεί να το χτίσει, γ) που θα θάβονται τα σκουπίδια, δ) που μπορεί να φτιάξει τη βιομηχανία ή τη βιοτεχνία ή το μαγαζάκι του και που όχι, κλπ, κλπ.
Το Κράτος να αναλάβει να δημιουργήσει Βιομηχανικές Ζώνες με πλήρεις υποδομές (δίκτυα, οδοί, εγκαταστάσεις διάθεσης & επεξεργασίας αποβλήτων, κλπ) και ο κάθε επενδυτής να αγοράζει οικόπεδο μαζί με την απαραίτητη υποδομή, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει την μονάδα παραγωγής του.
Τα Βιομηχανικά Πάρκα όπου υπάρχουν σήμερα είναι απλές αλάνες, όπου ο καθένας φυτεύει χωρίς μελέτη μια βιομηχανία και ανοίγει ένα πηγάδι όπου αδειάζει τα απόβλητά του (σιγά μη φτιάξει και μονάδα επεξεργασίας...) ..... και μετά μας προκύπτει το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό πχ των Οινοφύτων.....

4. Επιτέλους κατάργηση της "Εκτός Σχεδίου Δόμησης"
Κανένας δεν χτίζει ούτε τούβλο σε περιοχή εκτός ρυμοτομικού σχεδίου._
Αυτή κι αν είναι η Απόλυτη Νεοελληνική Υπερπαγκόσμια Πατέντα!!!!......
Μα μόνο και μόνο ο όρος "Εκτός Σχεδίου Δόμηση" είναι παράλογος! Είναι σαν να λέμε "Εκτός ψυγείου ψύξη"!!
Αν καταργηθεί η Εκτός Σχεδίου Δόμηση (που επαναλαμβάνω δεν υπάρχει πουθενά σε Ευρώπη & Αμερική), τότε τέλος τα εξοχικά μέσα στα Δάση, και οι βιλλάρες πάνω στο κύμα....
Και που θα χτίζουμε; Μα μόνο εκεί που θα προβλέπει το Χωροταξικό Σχέδιο του σημείου (3). Θα πρέπει δηλαδή άμεσα και με σαφή τρόπο να καθοριστούν με σχέδιο οι προς οικοδόμηση περιοχές και όχι ήδη υπάρχοντα, έτοιμα σχέδια για ένταξη περιοχών στο ρυμοτομικό σχεδιασμό (πχ Δήλεσι, Αυλώνα) να σαπίζουν στα υπόγεια του ΥΠΕΧΩΔΕ επί δεκαετίες, ώστε να ευνοείται το κύκλωμα των Δημαρχο-Μηχανικο-Εργολάβων που λυμαίνονται αυτόν τον τόπο για δεκαετίες, πάντα "υπό τας ευλογίας" του τοπικού Βουλευτή - Κομματάρχη ........

Αυτά τα 4 πραγματάκια είναι απαραίτητο να γίνουν, αν μας ενδιαφέρει το περιβάλλον της χώρας μας.

Αλλιώς, θα συνεχίσουμε την διοργάνωση ημερίδων, πρωτοβουλιών, εξορμήσεων μαζέματος αποτσίγαρων (αλά ΣΚΑΙ) και άλλων άσκοπων υποκριτικών δράσεων, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι:
α) αφενός να τρώνε δημόσιο και κοινοτικό χρήμα
(ξέρετε πόσο κοστίζουν αυτές οι ρημάδες οι ημερίδες;;;;) και αφετέρου
β) να δημιουργούν άλλη μία σαπροφυτική κάστα ανειδίκευτων "ειδικών" (σαν κάτι "Νομικούς Περιβάλλοντος" που ξέρω...) που προσκολλώνται στην εκάστοτε κομματική εξουσία και που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι εστί Περιβάλλον.

Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι και αυτά τα "σαπρόφυτα" είναι ακόμη ένα τμήμα του Κατεστημένου και των πρακτικών που μας έχουν οδηγήσει στον σημερινό πάτο........

Κατά τ' άλλα, να είστε σίγουροι ότι διαχρονικά οι διάφοροι "Αλαφούζοι", "Λαλιώτηδες" και "Σουφλιάδες" θα συνεχίζουν να "σώζουν" το Περιβάλλον, πάντα για το καλό μας εννοείται....!!!!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου