Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ποιοί Φταίνε?

Τον τελευταίο καιρό σε όποια κουβέντα και αν βρεθώ θα συζητηθεί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Κατάσταση δύσκολη, κάποιες φορές τραγική, αλλά με κατάληξη άγνωστη προς το παρόν.

Αυτό που με εντυπωσιάζει με πολλούς συνανθρώπους μας είναι η μονοδιάστατη απάντηση στο ερώτημα "τι έφταιξε και φτάσαμε εώς εδώ?" και η οποία είναι "οι πολιτικοί". Το πρόβλημα με αυτή την απάντηση είναι ότι ενώ περιέχει μία μεγάλη δόση αλήθειας, δυστυχώς δεν είναι πλήρης και επειδή ακριβώς δεν είναι πλήρης δεν είναι δυνατόν να βρούμε λύση στα προβλήματα της χώρας.

Τι έφταιξε λοιπόν και φτάσαμε εώς εδώ? Η πρώτη και εύκολη απάντηση είναι:

α) Οι πολιτικοί και οι παρατρεχάμενοί τους. Δηλαδή σύμβουλοι, γενικοί γραμματείς υπουργείων, αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι σε πολιτικά γραφεία και διάφοροι άλλοι οι οποίοι ουσιαστικά το μόνο που κάνουν είναι να παίρνουν ασύλληπτα ποσά ως αμοιβή επειδή συμμετέχουν σε διάφορες συσκέψεις ή κάτω από το τραπέζι. Προφανώς ο κατάλογος είναι τεράστιος και δεν μπορεί να αναφερθεί όλος σε ένα μπλογκ αλλά μιλάμε για κάποιες χιλιάδες ανθρώπων.

β) Κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες οι οποίοι κερδίζουν διαγωνισμούς του δημοσίου με τιμές υπέρογκες και οι οποίοι είναι συνήθως αντιπρόσωποι ξένων επιχειρήσεων και το μόνο πεδίο δραστηριότητας είναι το ελληνικό δημόσιο, χωρίς εξαγωγές χωρίς καινοτόμα προϊόντα δρώντας ουσιαστικά παρασιτικά κτλ

γ) Διάφοροι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν νευραλγικές θέσεις και έτσι είναι εύκολο να κάνουν τεράστιες περιουσίες μέσω διαφθοράς. Σκεφτείτε εφοριακοί που τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι (με ή χωρίς εκβιασμό) έχουν υπάρξει αναφορές μέχρι και για εφοριακούς οι οποίοι πουλούσανε την θέση τους, γιατροί και υπάλληλοι στα δημόσια νοσοκομεία οι οποίοι παίρνουν συγκεκριμένα ποσοστά στην τελική τιμή για κάθε υλικό, εξοπλισμό, ανταλλακτικά κτλ που πουλιέται σε αυτά, πολεοδομίες, διάφορες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης (ψάξτε και βρείτε τις εκθέσεις των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης....), εξεταστές για τα διπλώματα οδήγησης κτλ. Στον "Κόσμο του Επενδυτή" (25/6) αναφέρθηκε περίπτωση ταξιτζή που πήρε 110.000 Ευρώ σε ένα χρόνο για μεταφορά μαθητών χωρίς διαγωνισμό!!!!! Πολλοί συμπολίτες μας εδώ κατηγορούν το κράτος επειδή δεν τους πιάνει. Σαφέστατα έχει ευθύνες αλλά δεν είναι τεράστια ηθική κατάπτωση να κατηγορούμε το κράτος που δεν τους πιάνει και δεν κατηγορούμε καθόλου τους κλέφτες? Γιατί κακά τα ψέματα όποιος κλέβει δημόσιο χρήμα είναι κλέφτης Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

δ) Ένα μεγάλο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων που είτε είναι σε υπηρεσίες χωρίς αντικείμενο ή απλά δεν δουλεύουν. Ειλικρινά πόσοι Δημόσιοι Υπάλληλοι τηρούν τον Ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας)?

ε) Πολλοί συνάνθρωποι μας οι οποίοι είτε φοροδιαφεύγουν είτε εισφοροδιαφεύγουν είτε και τα δύο μαζί. Βέβαια εδώ την κύρια ευθύνη την έχει το ελληνικό κράτος το οποίο πρώτο κλέβει τους πολίτες αλλά αν το δούμε με ψυχρή λογική κακά τα ψέματα η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή στερούν πόρους από την υγεία, την εκπαίδευση, το κοινωνικό κράτος, δηλαδή στερούν πόρους από όλους μας.

στ) Η απίστευτα ανορθολογική οργάνωση του ελληνικού δημοσίου. Σκεφτείτε διαφορετικά νοσοκομεία το ένα δίπλα στο άλλο (πχ τα δύο νοσοκομεία παίδων και όχι μόνον) τι οικονομίες κλίμακας θα μπορούσαν να υπάρξουν αν ήταν ένα νοσοκομείο? Ή σχολεία σε ελάχιστη απόσταση το ένα από το άλλο. Στον νομό Ηρακλείου στην Κρήτη υπάρχουν δύο τριθέσια σχολεία σε απόσταση 1500 μέτρων το ένα από το άλλο! Αν βρισκόταν τρόπος να συγχωνευθούν σε ένα 6θέσιο πόσους πόρους θα μπορούσανε να εξοικονομηθούν και να διατεθούν είτε στο ίδιο το σχολείο για βελτίωση των υποδομών είτε σε άλλες κοινωνικές ανάγκες? Προφανώς δεν είναι μοναδική περίπτωση.

ζ) Διάφορες ΔΕΚΟ οι οποίες ενώ είναι ζημιογόνες οι υπάλληλοί τους έχουν μηνιαίο εισόδημα εξαιρετικά υψηλό. Να διευκρινίσουμε κάτι: αδιαμφισβήτητα υπάρχουν ΔΕΚΟ που εξαιτίας της κοινωνικής αποστολής τους δεν είναι πρώτη ανάγκη το κέρδος ΟΜΩΣ από την στιγμή που είναι ζημιογόνες πόσο λογικό είναι υπάλληλοι τους να παίρνουν το μήνα(συνολικά) όσο και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου (ο ανώτερος δημόσιος λειτουργός δηλαδή)?

η) Τέλος αλλά πολύ σοβαρό (ίσως το σοβαρότερο) οι έλληνες πολίτες δεν έχουν καθόλου στο μυαλό τους την έννοια (αλλά και τον σεβασμό) του δημόσιου χώρου. Πόσοι έλληνες πολίτες φωνάζουν και λένε για εισπρακτικό κράτος επειδή τους έγραψε η δημοτική αστυνομία για παράνομο παρκάρισμα πάνω σε ράμπα αναπήρου? Θυμάστε τι έγινε όταν το κράτος κυνήγησε την ζώνη που είχανε βγει και μπλουζάκια με ζωγραφισμένη την ζώνη ασφαλείας για να γλυτώσουν το πρόστιμο?

Γενικά μιλώντας πόσοι έλληνες σέβονται την ανάγκη του διπλανού τους? Υπάρχει όμως και χειρότερο: μέχρι πριν από μερικά χρόνια χιλιάδες συμπολίτες μας μαλώνανε στο καφενείο ποιο κόμμα έκλεψε τα περισσότερα, λες και όταν μιλάμε για δημόσιο χρήμα έχει σημασία αν έκλεψες ένα Ευρώ ή ένα δις Ευρώ. Θέλουμε να μοιάσουμε στα ευρωπαϊκά κράτη αλλά δεν θέλουμε τίποτα από αυτά που σημαίνει πχ Σκαδιναβικό κράτος. Πριν κάμποσα χρόνια Σουηδός υπουργός χρησιμοποίησε την υπουργική πιστωτική κάρτα για προσωπικά του έξοδα χωρίς όμως να βάλει τα λεφτά αυτός. Μερικές μέρες μετά η μεγαλύτερη σουηδική εφημερίδα το αποκάλυψε και ο υπουργός αναγκάστηκε και πλήρωσε ενώ παραιτήθηκε και πήγε σπίτι του. Οι ελληνικές εφημερίδες έλεγαν ότι η πολιτική του καριέρα καταστράφηκε επειδή οι Σουηδοί ΠΟΛΙΤΕΣ δεν ανέχονται τέτοια. Το ποσό????? 250.000 δρχ( Ναι σωστά, διακόσιες πενήντα χιλιάδες δραχμές). Ας κάνει κάποιος εστιάτορας φοροδιαφυγή (να μην εκδώσει απόδειξη) στην Σουηδία. Την επόμενη μέρα η εφορία θα έχει καταγγελία από πελάτη του επώνυμη και βέβαια ότι προβλέπεται από την νομοθεσία.


Ας το συνειδητοποιήσουμε επιτέλους

α) ΚΑΜΙΑ αλλαγή δεν έχει γίνει από "πάνω" προς τα "κάτω" αλλά από "κάτω" προς τα "πάνω"

β) Δεν φτάνει το κράτος να είναι σωστό απέναντί μας αλλά και εμείς απέναντί του και απέναντι στους συμπολίτες μας.

Αν δεν αντιληφθούμε τα παραπάνω δεν θα πάμε πολύ μακριά και ακόμα και αν διώξουμε τους τωρινούς πολιτικούς ΑΝ δεν αλλάξουμε μυαλά σε κάμποσα χρόνια θα λέμε για την ευκαιρία που χάθηκε το 2011Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά στην Ελληνική ιστορία....................

ΥΓ. Επειδή πολλοί αναγνώστες θα πουν ότι είναι θέμα παιδείας πολλά από τα παραπάνω, έχω ένα ερώτημα: Στην δεκαετία του '30 ο Μάρκος Βαμβακάρης έγραψε ένα πασίγνωστο τραγούδι "ο Μάρκος πρωθυπουργός" το οποίο λέει σε ένα στίχο: "Βάζω υποψηφιότητα πρωθυπουργός να γίνω, να κάθομαι τεμπέλικα να τρώω και να πίνω" ή θυμηθείτε την ταινία με τον Μαυρογιαλούρο. Ενώ λοιπόν η λαϊκή παράδοση και η λαϊκή σοφία τα έλεγε, οι έλληνες τα συζητάγανε στα καφενεία γιατί ψηφίζαμε/νε τους φαύλους πολιτικούς?



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου